Tarkista pitkään säilytetyn elintarvikkeen väri, haju ja pakkauksen kunto ennen käyttämistä. Mahdollisen menetetyn maun jälkeen niitä täytyy ehkä keittää kauemmin kuten säilykepapuja.
Pitkään säilyvistä elintarvikkeista saa kotivaran kriisien varalle
Kuivat tuotteet, kuten suola, sokeri, riisi, pastat, näkkileipä, kuivatut hedelmät ja hunaja ovat käytännössä ikuisia kunhan ne eivät joudu kosteuden kanssa tekemisiin. Muinaisten egyptiläisten haudoista jopa vuosituhansien takaa on säilynyt syömäkelpoista hunajaa suljetuissa purkeissa. Hunaja säilyy happamuutensa, veden puuttumisen ja vetyperoksidin vuoksi. Sama pätee vaahterasiirappiin, kuiviin linsseihin ja papuihin.
Elintarvikkeissakin vesi luo elämää eli mikrobeita kuten koko elämän synnyssä merissä.
Valolta suojatut ilmatiiviissä astiassa kuivatut pavut ovat periaatteessa ikuisia. Mahdollista maun katoamista voi palauttaa tavallista pidemmällä liotuksella. Säilykepavut säilyvät ainakin 2 vuotta.
Taloussokeri, soijakastike, kuivatut vihannekset, säilyketonnikala ja maapähkinä säilyvät vuosia. Maapähkinävoin luontaiset öljyt säilyttävät sitä tiiviissä purkissa. Maitojauhe kuivassa ja viileässä kestää pitkään samoin kuin maissinjyvät sekä ilmatiiviisti muovikuppeihin pakatut nuudelit.
Ilmatiiviisti pakattu (valkoinen) riisi ja säilyketölkit pysyvät käyttökelpoisina peräti 30 vuotta. Kalasäilykkeet säilyvät avaamattomina jopa 3 vuotta, koska säilykkeistä on poistettu ylimääräinen ilma ja ne lämpökäsitellään.
Ruoan säilytys ja säilyvyys
Parasta ennen ei ole viimeinen käyttöpäivä. Hyvin usein ruoka on täysin syöntikelpoista, vaikka Parasta ennen-päivä on jo umpeutunut. Viimeinen käyttöpäivä liitetään helposti pilaantuviin ruokiin, kuten kala- ja lihatuotteisiin. Myös tämän merkinnän tuotteet voivat olla täysin käytökelpoisia päiväyksen jälkeen, kuten hapanmaitovalmisteet. Katsomisen, haistamisen ja maistamisen jälkeen voit käyttää, jos kaikki tuntuu normaalilta.
Sopiva jääkaapin lämpötila +2 - +6 °C asteeseen. Kalatuotteet vaativat mieluiten alle +3 °C. Aseta lämpömittari vesilasiin esim. yöksi, kun ovea ei avata, laita lasi jääkaappiin ja tarkista veden lämpötila.
Ruokaa saisi viilentää huoneenlämmössä yleensä vain n. 1–2 tuntia. (Koti)ruoka säilyy jääkaapissa vähintään n. 2–3-4 päivää: Ks. kuitenkin esimerkiksi Merenelävät.
Suurin riski on raaka kala ja sen listeria, joka pystyy lisääntymään myös jääkaapissa.
Salaattien säilytys niiden muovipakkauksissa pidentää säilyvyysaikaa. Pesemällä salaatin kylmällä vedellä, ravistelemalla ylimääräisen veden ja käärimällä sen talouspaperiin ja suljettavaan pussiin, se säilyy tuoreena ainakin yli viikon.
Aloita pesemällä salaatti jääkylmässä vedessä. Voit laittaa veden joukkoon jopa jääpaloja. Ravistele salaatinlehdistä ylimääräinen vesi pois ja kääri ne sen jälkeen talouspaperiin. Laita paperiin käärityt salaatinlehdet suljettavaan pussiin jääkaapin vihanneslokeroon.
Suurin osa ruoista kestää kylmässä säilyttämistä n. 3–4 päivän ajan. Käsittele elintarvikkeita puhtain käsin ja välinein. Tarjoile kuuma kuumana ja kylmä kylmänä. Älä laita liian lämmintä ruokaa jääkaappiin, vaan jäähdytä ruoka nopeasti mm. kylmävesihauteessa. Jaa ruoka annosrasioihin. Ilmatiiviit astiat parantavat säilyvyyttä ja estävät hajujen tarttumista muihin ruokiin. Merkitse ruoan nimi ja päiväys.
Yleensä jääkaapin alaosa ja takaosa on kylmin, kun edessä ja ylhäällä (kuten ovessa) on lämpimintä. Lämpimällä säällä kuljeta itse tehdyt tai kaupan helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmälaukussa. Useista raaka-aineista valmistetun ruoan säilytysajan määrää nopeimmin pilaantuva ruoka-aine. Vakuumi pidentää säilyvyysaikoja.
Esimerkiksi monet merenelävät säilyvät selvästi vähemmän aikaa kuin monet muut ruokalajit. Täten sushia kannattaa säilyttää vain 1-2 päivää.
Etikkaan säilötyt vihannekset säilyvät avattuna jopa vuoden.
Ruoan säilyvyysaikoja jääkaapissa (+2 - +5 °C)
7 vrk maito
5-7 vrk leikkeleet
3-5 vrk liha
3-4 vrk valmiit ruoat, puurot, kastikkeet
1-2 vrk jauheliha, kana
1 vrk kala
Ruokamyrkytysten välttäminen ja ruoan kypsennys
Grillihiilten tulisi olla valmistettu puhtaasta puusta, käyttää grillausalustaa ja välttää ruoan mustumista.
Metalliset astiat ja välineet
Clostridium-bakteerin itiöitä löytyy kaikkialta ja täten satunnaisesti mm. kaloista, hunajasta ja vihanneksista.
Ne kuolevat 100 asteessa, mutta osa itiöistä vaatii tuhoutuakseen n. 120 °C, jolloin tarvitaan painekattilaa säilönnässä.
Lämminsavustettu ja tyhjiöön pakattu kala on suurin riski. Bakteerien kaasut saavat purkin pullistumaan tai vuotamaan, mikä merkitsee vaarallista hermomyrkky botuliinia, joka vaatii nopeaa hoitoa.
Ehjän säilyketölkin avaamisen jälkeen ylijäänyt ruoka, etenkin happamat elintarvikkeet, kannattaa vaihtaa toiseen astiaan.
Kemiallisia aineita siirtyy astioista elintarvikkeisiin sitä enemmän, mitä kuumempia ja rasvaisempia tuotteet ovat. Hapanta tai normaalia suolaisempaa ruokaa ei suositella tehtävän (mm. glögin kuumennus) tai säilöttävän alumiinisissa astioissa, sillä alumiinia alkaa liueta ruokiin. Samoin aluminifoliota ei tule käyttää metalliastiassa olevan ruoan suojaamiseen. Mehut ja hillot kannattaa valmistaa teräskattiloissa.
Kupariastioiden sisäpinta tulee tietyin väliajoin käydä tinauttamassa, koska päällystämättömästä kuparista irtoaa haitallisia metalleja. Jos sisäpinnan kannen ja astian pohjan väriero on suuri ja sisus näyttää kovin tummalta, kupariastia tulee tinauttaa.
Metalliset paistinlastat vaurioittavat tefloanastioita erittäin helposti samoin kuin jatkuva ylikuumentaminen. Valurautapannut kestävät kuumuutta paremmin kuin telflonpinnoitetut, jotka tulisi pestä käsin astianpesuaineella. Voit testata paistinpannun riittävää kuumuutta laittamalla siihen vettä niin, että pohja peittyy. Kun vesi alkaa kiehua, voi paistamisen aloittaa kaatamalla veden pois. Toisaalta voit kokeilla rasvanokareella. Rasvan alkaessa ruskistua, lämpö on sopiva paistamiseen.
Jauhelihan valinta eri ruokiin, sulatus ja paisto
Naarmuuntuneista ruostumattomasta teräksestä valmistetutuista astioista voi irrota metalleja, joita saattaa kerääntyä elimistöön liikaa pitkäaikaiskäytössä.
Ruokamyrkytyksen oireet ja hoito
Oireet, kuten pahoinvointi, oksentelu, vatsakrampit ja vetinen ripuli, alkavat yleensä 2-23 tunnin kuluessa. Vakavimman ruokamyrkytyksen saa maaperän Clostridium-bakteereista, jotka aiheuttavat vuorokauden sisällä pyörrytystä ja kolmen vuorokauden sisällä näkö- ja nielemisoireita sekä lihasheikkoutta. Tällöin tarvitaan jo tehohoito ja vasta-ainetta.
Nesteytyksestä ja suolatasapainon ylläpitämisestä huolehditaan monipuolisilla ja energiapitoisilla juomilla, kuten laimeat mehut, vesi, tee, marjakeitot sekä liha- ja kasvisliemet.
Virtsan normaalia tummempi väri viittaa nestevajaukseen. Nestehukkaa on korvattava koko ajan, mikä voi tarkoittaa jopa useita litroja päivässä. Pieniä nestemääriä eli alle 1dl annoksia tulee juoda vähän kerrallaan ja vähäinen määrä suolaa auttaa. Parhaita ovat vesi. laimeat mehut, tee, marjakeitot sekä kasvis- ja lihaliemet.
Ripulijuoman voi tehdä itse: Sekoita 1 litraan vettä 1 tl suolaa ja 10 tl sokeria. Apteekin ripulijuomaa voi antaa isommalle vauvalle, mutta lääkäriin tulee tällöinkin lähteä tarvittaessa nopeasti.
Syöminen kannattaa aloittaa pienin annoksin mm. nestemäisellä tai sosemaisella ruoalla kuten puuro, mehukeitot ja perunasose. Parin päivän oksentelu tai ruokapaasto ei oleaikuiselle vielä vaarallista, kunhan nesteytyksestä on huolehdittu.
Perusterve voi odottaa taudin ohimenemistä 1-2 päivässä, koska ruokamyrkytys menee yleensä nopeasti ohi, mutta riskiryhmillä (lapset, raskaana olevat tai imettävät naiset, vanhukset tai heikon vastustuskyvyn omaavat) ne voivat aiheuttaa vakaviakin seurauksia.
Lääkäriin on syytä lähteä, jos ripuli on raju, uloste on veristä, kuume on korkea (yli 38,5 °C), suun / nenän limakalvot kuivuvat, tuntee sekavuutta tai normaalista poikkeavaa väsymystä. Lasten korkeakuumainen ripuli vaatii lääkärintarkastusta. Kahden sairaspäivän jälkeen yleistilan romahtaessa, kuumeen tai muiden oireiden jatkuessa, on syytä käydä lääkärissä. Muina syinä hakeutua terveydenhoitoon ovat ulkomaanmatkaan liittyvät oireet, voimakas päänsärky ei liity migreeniin tai oksenteluun liittyy mahakipua ilman ripulia.
Epäillystä elintarvikkeesta voi ilmoittaa terveystarkastajalle tai toimittaa kunnan elintarvikelaboratorioon, jolloin voi estää epidemian.
Ruoan pakastus vähentää hävikkiä
Seuraamalla eskimoja Clarence Birdseye (1886 –1956) loi nykyisen pakasteruokateollisuuden. Useimpien elintarvikkeita pilaavien mikrobien kasvu loppuu 0 - -4 °C. Vain tietyt homeet ja hiivat elävät vielä -10 °C.
Yhdysvaltain maatalousministeriön mukaan periaatteessa kaikki ruoat säilyvät ikuisesti syömäkelpoisena, jos ne pakastetaan tasan -18° C ja pidetään jatkuvasti siinä. Tämä koskee lihojakin, mutta niiden maku voi muuttua. Pakastimen oletusaletus on -19 °C.
Koska suola ja sokeri sitovat itseensä vettä, mikrobien kasvumahdollisuudet heikkenevät.
1. Laita ruoka-aineet mahdollisimman pian kylmään. Styrox-laukku pitää kylmempänä kuin uudemmat polyuretaanieristeiset kylmälaukut tai vaahtomuovieristeiset kylmäkassit. Lämpimällä kylmäketjun maksimoi pakkaamalla kylmää vaativat elintarvikkeet jo kassalla kylmäkalleilla terästettyyn kylmälaukkuun. Voit pakastaa vettä sisältävät muovipullot. Jos mukana ei ole kylmäpatruunoita, osta kylmälaukkuun jäätelöä.
2. Anna kotiruoan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen pakastusta esim. tiskialtaan kylmässä vedessä.
3. Pakkaa mahdolisimman ilmatiiviisti käyttäen mahdollisimman ohuita pakkauksia. Läpinäkyvistä pakkauksista näet heti sisällön. Merkitse pakastuspäivä. Irtopakastettavat voi laittaa uunipellille ripoteltuina pakastimeen, josta ne pakastumisen jälkeen laitetaan lopullisiin pakkauksiinsa.
4. Käytä jääpalamuotteja. Pakasta kastiketta, jota voit ottaa halutun määrän paloina. Yrtit upotetaan vesiliemeen. Lihaliemi tai smoothieainekset voi jäädyttää muoteissa. Muotissa pakastettuja kananmunia voi käyttää sulatettuna.
5. Säilöntäastioiden tulisi olla steriilit. Ne tulisi kiehauttaa suuaukot uunin perälle päin 125 °C:ssa vähintään 15 minuuttia. Samoin korkit ja kannet keitetään vedessä.
6. Täytä pullot ja tölkit aivan täyteen, poista pinnalle ilmestyvä vaahto ja sulje heti ilmatiiviisti. Onnistumisen merkkinä kansi tai korkki vääntyy lommolle, koska säilyke jäähtyessään kutistuu.
Ruoan säilyvyysaikoja pakastimessa (-18 °C)
Ruoka säilyy pakastimessa varmasti 3-4 kk.
2 vuotta manteleille ja pähkinöille
1 ½ vuotta vihanneksille
Noin 3 kk-1 vuosi leivälle, ryöpätyille vihanneksille sekä sokeroiduille marjoille ja hedelmille
8-10-12 kk hedelmille, marjoille ja kasviksille
1-9 kk leivonnaisille (3 kk leivälle)
6-8-12 kk vähärasvaiselle lihalle kuten naudanlihalle ja lampaanlihalle
8 kk vihanneksille
6-12 kk vähärasvaiselle kalalle
3-4-6 kk sianlihalle ja siipikarjalle (9 kk kanalle paloina)
3-4 kk valmiille ruuille ja jauhelihalle
2-3 kk rasvaiselle kalalle, kanafileet
Filee on teuraseläimen luuton selkäliha eli ruhon paras osa ruoanlaitossa.
Kerran pakastettua ruokaa ei tulisi pakastaa uudelleen.
Ruoan sulatus
Laita pakasteet sulamaan aluksi jääkaappiin. Käytä mikrouunin sulatustoimintoa. Vesitiivis pakkaus sulatetaan vedessä, jolloin lämpiävää vettä suositellaan vaihdettavaksi ½ tunnin välein kylmempään.
Rasvainen jauheliha pilaantuu nopeammin kuin vähärasvainen ja pakastimen lämpötilan tulisi olla vähintään -18 °C. Jauheliha tulisi sulattaa jäkaapissa tai kylmässä vesihauteessa ja sulamisen jälkeen se on kypsennettävä heti.
Rippeistä herkkuja
Pyttipannun, uunivuoan, uunimunakkaan, paistetun riisin, kasvissosekeitot, lämpimät voileivät, köyhät ritarit ja smoothiet voi valmistaa jämistä.
Kommenttien RSS-syöte Kommentit