Keltuaisten erottelu onnistuu parhaiten pehmeämuovisella pullolla eli Coca-Colaa pehmeämmällä pullolla. Käytä esimerkiksi kaupan läpinäkyvää vesi-tai mehupulloa, jota voi puristaa kokoon kuten videolla. Pullonsuu ei saa olla liian iso.
Jääkaappikylmät keltuaiset pysyvät paremmin koossa. Riko munat pitäen keltuaiset ehjinä.
Pidä pulloa hiukan kallellaan puristaen sitä kevyesti. Aseta pullon suu keltuaisen päälle höllentäen puristusotetta. Pullauta keltuainen toiselle lautaselle puristaen pulloa kevyesti.
(Ylijääneitä) keltuaisia ja valkuaisia voi käyttää näihin ruokiin tai pakastaa
Keltuaiset ja valkuaiset
Sacherkakku, Tiramisu.
Kalafileen päälle ruokakermaa ja vaahtona jokol keltuainen tai valkuainen.
Jäädyke:
Vaahdota 1-2 keltuaista tai valkuaista ja ½ dl tomusokeria.
Vaahdota toisessa astiassa 1 dl kermaa. Lisää 1 dl maitorahkaa, 1–2 dl jäisiä pakastemarjoja tai marjasurvosta ja keltuais- tai valkuaisvaahto.
Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla.
Laita vähintään 3 tunniksi pakastimeen.
Keltuaiset
Majoneesi, jossa voi käyttää myös koko kananmunan.
Béarnaisekastike, hollandaisekastike, pasta carbonara, crème brûlée eli paahtovanukas, suklaakiisseli, suklaamousse, sitruuna- tai limettitahna ja vaniljakastike.
Lähes aina jäätelökoneen resepteissä lukuunottamatta kondensoidusta maidosta tehtyä jäätelöä.
Pullien ja piiraiden voitelu.
Valkuaiset
Paistaa munakas mausteilla.
Marenki, pavlova eli pehmeä marenkikakku, nougat pähkinöillä, jälkiruokavaahdot ja jäiset sorbetit.
Sour-drinkit valmistetaan viinasta, limen tai sitruunan mehusta ja makeuttajasta, kuten makea mehu, sokeriliemi, siirappi tai makea likööri. Ravistamisen seurauksena valkuaisesta syntyy pintavaahto.
Keltuaisten ja valkuaisten pakastus
Kun keltuaiset ja valkuaiset sekoitetaan, ne voi pakastaa tiiviissä astiassa. Seos käy ruokiin, joissa käytetään kokonaisia kananmunia, kuten munakkaat ja piirakat.
Valkuaiset saa pakastaa, mutta keltuaisiin tulee lisätä hieman sokeria tai suolaa riippuen käyttötavasta.