Valitse kieli

SUOSITUT

Rasvatahrojen poisto ja tekstiilien tärkeimmät pesuohjeet
Kelloja käännetään aina kesää kohti siirryttäessä kesäaikaan, jolla halutaan pidentää illan valoisaa aikaa
Ruoan säilytys, säilyvyys, pakastus, sulatus, ruokamyrkytysten välttäminen ja rippeiden hyödyntäminen
Miten tarkistat onko reititin kaapattu ja suojaat WiFi-verkon?
Jääkaapissa ja huoneenlämmössä säilytettäviä ruokia sekä sähkön säästöä

SUOSITELLUT

No Articles Found
Löydä meidät somesta
Ladataan videota...

Kuivattuja maissinjyviä kuumentamalla öljyssä saadaan popcornia, jolloin ne nimensä mukaan poksahtavat auki.

Göttingenin yliopistossa popcornista kehitettiin polystyreenin eli styroksin korvaava eriste. Rouhitut maissinjyvät höyrystetään tasakoosteiseksi silpuksi. Massa liimataan sideaineella, joka on tehty kasviproteiinista tai biohajoavasta muovista, josta suosituin on polymaitohappo.

Vaahdotettu eristelevy ei sisällä muovia, eristää lämpöä, kestää tulta styroksia paremmin, on kaksi kertaa lujempaa kuin styroksi ja sitä voi käyttää eläinten rehunakin.

Styroksi voittaa maissilevyn taipuisuudessa. Biohajoavat eristeet eivät sellaisenaan sovellu kosteisiin paikkoihin, mutta maissilevy voidaan käsitellä hylkimään vettä. Popcorn-eriste on kaupallistettu eristeeksi ja pakkausmateriaaliksi Bachl Group-yhtiön kanssa.

Puuvaahto

Suomessa kehitetään iskuja ja kuumuutta kestävää (syötävää) puuvaahtoa korvaamaan styroksia ja kuplamuovia. Mm. puukuitujen sidosaineen ligniinin, puukuidun ja nanosaven seos kestää myös kosteutta. Ligniini johtaa jopa sähköä ja siitä erotettu hiili voi korvata kaivannaistuotteita akuissa.

Nanopuu ja -selluloosa sekä aerogeeli

Yhdysvalloissa nanopuuta valmistetaan poistamalla ligniini samoin kuin paperinvalmistuksessa kemiallisesti ja osa puun lyhyistä kuiduista. Nanopuumassan rakenne muistuttaa tavanomaista puuta ja siksi se on 30 kertaa vahvempaa kuin styroksi tai selluloosaeristeet.

Nanoselluloosa on puusta hyvin pieneksi jauhettua selluloosaa. Se on niin vahvaa, että sitä on kokeiltu jopa luotiliivien materiaaliksi ja sille etsitään käyttömahdollisuuksia mm. (hammas)lääketietessä ja tietotekniikassa. Suomessa nanosellusta on kehitetty aerogeeliä, jota pidetään maailman kevyimpänä kiinteänä aineena. Aerogeeli pystyy jopa imemään juomavettä ilmasta.


Raportoi (puuttuva video jne.)

UUTISMAAILMA

Banner

Me käytämme evästeitä
Vierailemalla sivustollamme hyväksyt evästeiden käytön varmistaaksesi parhaan käyttökokemuksen ja tietoturvan.