4 annosta eli n. 50-60 pientä lihapullaa:
500 g naudan jauhelihaa
250 g porsaan jauhelihaa
1 sipuli hienoksi silputtuna
1 valkosipulin kynsi (murskattuna tai pieneksi silputtuna)
100 g korppujauhoa (kostuttaen vedessä)
1 kananmuna
5 rkl täysmaitoa
Suolaa
Mauste-/Valkopippuria
Tämä on IKEAn julkaisema ohje, johon on toisissa resepteissä lisätty vielä 2 kylmää keitettyä perunaa lihan määrän ollessa 500 g. Eli ohjeeseen tulisi 3 perunaa.
Yhdistä naudan ja porsaan jauheliha hieroen käsin isoimmat möykyt sileiksi. Lisää pieneksi silputtu sipuli ja valkosipuli, korppujauhot ja kananmuna sekoittaen hyvin. Lisää joukkoon maito. Mausta suolalla ja pippurilla.
Pyöritä pieniä lihapullia. Laita pullat jauhotetulle leikkulaudalle ja levitä pintaan jauhoa.
Laita kelmun alle jääkaappiin pariksi tunniksi. Näin ne psyvät paremmin koossa paistettaessa.
Kuumenna paistinpannussa öljyä keskilämmöllä. Kääntele pullia paiston ajan. Paista lihapullat kauniin ruskeiksi.
Siirrä ne uuninkestävään kannelliseen astiaan kypsentäen uunissa 180 °C tai kiertoilmauunissa 160 °C asteessa noin 30 minuuttia.
Samalla paistinpannulla voit valmistaa liha- ja kasvisliemet tai lihaliemen kiehuvan veden kanssa.
Kermakastike
40 g voita
40 g vehnäjauhoa
1,5 dl kasvislientä
1,5 dl lihalientä (Puuttuessa vesi käy).
1,5 dl kermaa
2 tl soijakastiketta
1 tl Dijon-sinappia
Sulata voi pienessä kattilassa.
Lisää jauho ja kuumenna sekoittaen 2 minuutin ajan.
Lisää seokseen kasvis- ja lihaliemi jatkaen sekoittamista.
Lisää kerma, soijakastike ja Dijon-sinappi.
Kuumenna pienellä lämmöllä, kunnes kastike sakenee. Jos haluat paksumman kastikkeen, anna sen poreilla kevyesti tai lisää hiukan jauhoja.
Keitä perunat tai tee perunamuusi lihapullile, kermakastikkeelle, puolukkahilolle ja herneille, joista koostuu IKEAn annos. Siihen voi lisätä vihersalaatin ja suolakurkkuja.
Lihattomat pyörykät eivät sisällä eläinpohjaisia aineksia
IKEAn kasvisversio koostuu mm. keltaisesta herneproteiinista, kaurasta, perunoista, sipulista, omenasta, sienistä, tomaatista ja paahdetuista vihanneksista. HUVUDROLL-lihapullia, -kanapyöryköitä ja -kasvisproteiinipyöryköitä saa ostaa pakasteena IKEA-herkkutoreilta.
Cajsa Wargin keittokirja
Cajsa Wargin (1703−1769) keittokirja I Hushållningen För Unga Fruentimber (nykyfontti) yli 800 resepteineen vuodelta 1755 esitteli mm. lihapullat ja kaalikääryleet, jotka Ruotsista levisivät Suomeen. Hänen ohjeensa ovat edelleen käyttökelpoisia.
Cajsa Warg teki lihapullat hakatusta vasikan- ja häränlihasta, savukyljestä, lihaliemestä, raastetusta leivästä käyttäen siteenä kananmunaa sekä mausteina suolaa ja pippuria.
Etualalla olevaan Wargin kotiin 1600-luvulta voi tutustua Wadköpingin ulkoilmamuseossa Örebrossa.
(Kuva 2: Wikmedia/Calle Eklund).