Valitse kieli

SUOSITUT

Rasvatahrojen poisto ja tekstiilien tärkeimmät pesuohjeet
Ruoan säilytys, säilyvyys, pakastus, sulatus, ruokamyrkytysten välttäminen ja rippeiden hyödyntäminen
Kelloja käännetään aina kesää kohti siirryttäessä kesäaikaan, jolla halutaan pidentää illan valoisaa aikaa
Miten tarkistat onko reititin kaapattu ja suojaat WiFi-verkon?
Jääkaapissa ja huoneenlämmössä säilytettäviä ruokia sekä sähkön säästöä

SUOSITELLUT

No Articles Found
Löydä meidät somesta
Ladataan videota...

Litiumioniakkuja eli Li-ion-akkuja käytetään kodin elektroniikassa, sähkötyökaluissa ja liikkumisvälineissä.

Litiumparistoja löytyy mm. palovaroittimista, auton avaimista ja leluista. 

Litiumakkupalojen estäminen

Jos lataus ei suju normaalisti, laite pitää outoa ääntä, kuumenee tai pullistuu, se tulisi siirtää turvalliseen paikkaan jäähtymään tai vietävä huoltoon. Jos nämä varomerkit jatkuvat, turvallisinta olisi vaihdattaa uusi akku tai ostaa uusi laite.

Taloyhtiöltä tulee tarkistaa missä sähköpyörän ja sähköpotkulaudan lataus on turvallista ja miten toimitaan vahingon sattuessa. Suurempien akkujen lataus pitäisi keskittää yhteen paikkaan: esimerkiksi palovaroittimella varustettuun pyörävarastoon, jonka sulkeminen hidastaa paloa. Älä yritä sammuttaa läppäriä suurempia laitteita ilman erityisvarusteita.

Litiumakkupalojen sammutus

Jos laite syttyy tuleen, se pitäisi irrottaa verkosta. Kaikki voi tapahtua hyvin nopeasti kuten videolla näemme. Siirrä akku turvalliseen paikkaan sammutuspeitteessä, jolla ei kuitenkaan voi sammuttaa akkupaloa.

litiumakkusammutin

Housegard AVD käsisammutin litium-ioni-akkupaloihin, joka käy myös metallipaloihin.

Sammuta palo ensisijaisesti litiumakkusammuttimella. Yritä pienen laitteen (puhelimen tai läppärin) alkusammutusta litium- tai vaahtosammuttimella vain usean metrin etäisyydeltä tai ovenraosta.  Vaaraa merkitsee myrkyllinen pistävä harmaanvalkoinen tai siniharmaa savu, jolloin on poistuttava ovet sulkien ja soittaen hätänumeroon 112. 

Varminta olisi viedä palava laite nopeasti kannellisessa metalliastiassa, hanskoilla tai sammutuspeitteeseen käärittynä vesipisteelle, jossa se upotetaan veteen. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES suosittelee sammuttamista käyttäen suurta määrää vettä. Astiaan jäisivät myös kemikaalivuodot. Upotusvesi on poikkeavaa jätevettä, joka kuuluu ammattilaisten hoitoon.

Vaikka palo sammuisi nopeasti, täytyy sammutin tyhjentää kokonaan uudelleensyttymisen estämiseksi.

Jauhe-, vaahto- tai hiilidioksidisammutin voivat sammuttaa hetkellisesti, mutta palo syttyy usein uudestaan.

Hiilidioksidisammutin käy kuitenkin paloihin, jos lähistöllä on herkkiä elektronisia laitteita.

Yli tuhannessa asteessa palava litiumakku tuottaa myrkkykaasuja, mahdollisia muita materiaaleja sytyttäviä voimakkaita tulisuihkuja ja se syttyy herkästi uudelleen Vaikka liekkejä ei näy, palo voi kyteä. Palon jälkeen tilat on huolellisesti tuuletettava.

Sähköautopalossa ainoa varma sammutuskeino on upottaa auto veteen, kuten vesikonttiin.

Turvaohjeita litiumakkujen käytössä

Noudata käyttöohjeita ja varmista merkintä akunvalvontajärjestelmästä (Battery Management System). Käytä vain laitteelle tarkoitettuja latureita ja kaapeleita välttäen tilauksia EU:n ulkopuolelta. Myyjältä tai maahantuojalta saa tarvittaessa lisää tietoa.

Vaurioitunut akku voi syttyä vasta muutaman viikon kuluttua. Halvat johdot ja seinäkappaleet sekä auton tupakansytytin eivät yleensä estä virtapiikkejä, jolloin laite tai akku voivat vahingoittua.

Lataa tilassa, jossa on toimiva palovaroitin. Älä lataa ukkosella, koska ylijännitevahingot ovat yli kolme kertaa yleisempiä kuin palovahingot. Irrota laitteet ukkosella verkosta. Sähkövirran katkaisu laitteista ei riitä. Koska vakuutukset eivät yleensä korvaa tiedostojen vioittumista tai katoamista, ota säännöllisesti varmuuskopioita.

Lataa vain palamattomalla alustalla kaukana helposti syttyvistä materiaaleista kuten paperista ja tekstiileistä. Suositeltavinta olisi ladata valvotusti eli ei esim. yöllä eikä koskaan sängyssä. Jos lataat yöllä, lataa eri huoneessa missä nukutaan. Latauspussit hidastavat palon alussa.

Älä pidä jatkuvassa latauksessa. Nykyakkuja ei tulisi päästää täysin tyhjiksi.

Jos akku tuntuu lämmenneen, anna sen jäähtyä ennen latausta. Liian kylmät tai kuumat olot kasvattavat riskejä.

Lopeta laitteen lataus tai käyttö, jos huomaat jotain normaalista poikkeavaa.

Hävitä vioittuneet litiumakut ja -paristot heti, koska metallikosketuksesta ne voivat räjähtäen syttyä palamaan itsestään

Jos akku on saanut iskuja tai kolhuja, kuumenee käytössä tai latauksessa on ongelmia, akku tulisi vaihtaa tai viedä huoltoon.

Litiumakut eivät kuulu sekajätteeseen. Pakkaa vuotavat, pullistuneet, vääntyneet tai muuten vaurioituneet akut/paristot navat suojattuina tiiviisiin muovipusseihin. Vie ne metalliastiassa ulos tai sisälle paikkaan, jossa ei ole lähellä helposti syttyviä materiaaleja. Toimita ne niin pian kuin mahdollista (kaupan) keräyspisteeseen.

Poistettuihin paristoihin ja akkuihin jää jonkin verran sähkövarausta. Osuessaan toisiinsa tai muihin metalleihin nämä zombiakut ja -paristot voivat teippaamattomina aiheuttaa oikosulun ja tulipalon. Teippaa litiumakkujen virtanavat, jotka muistuttavat metallisia hampaita.

Älä laita kuumentunutta, ääntä pitävää, vuotavaa tai haisevaa (kaasuja päästävää) akkua kierrätysastiaan, vaan ota yhteyttä keräyspisteen henkilökuntaan. Kierrättäessäsi laitteen sen sisällä olevan akun kanssa virtanapoja ei tarvitse teipata.

GPBM Nordic
Raportoi (puuttuva video jne.)

UUTISMAAILMA

Banner

Me käytämme evästeitä
Vierailemalla sivustollamme hyväksyt evästeiden käytön varmistaaksesi parhaan käyttökokemuksen ja tietoturvan.