Valitse kieli

LINKKIEN JA TIEDOSTOJEN AIHEET

SUOSITUT

Rasvatahrojen poisto ja tekstiilien tärkeimmät pesuohjeet
Kelloja käännetään aina kesää kohti siirryttäessä kesäaikaan, jolla halutaan pidentää illan valoisaa aikaa
Ruoan säilytys, säilyvyys, pakastus, sulatus, ruokamyrkytysten välttäminen ja rippeiden hyödyntäminen
Miten tarkistat onko reititin kaapattu ja suojaat WiFi-verkon?
Jääkaapissa ja huoneenlämmössä säilytettäviä ruokia sekä sähkön säästöä

SUOSITELLUT

No Articles Found
Löydä meidät somesta
Ladataan videota...

Taikataikinalla voi askarrella karttoja, koruja, mitaleja, käyttö- ja koriste-esineitä sekä hahmoja esimerkiksi joulukuuseen tai seimeen. Ihmetaikina on pehmeämpää kuin valmiit muovailuvahat. Hintavien kipsisettien asemesta suolataikinalla voit ikuistaa vaikka kädenjäljen. Resepti on myrkytön, mutta sitäkään ei pidä syödä suolamyrkytysvaaran vuoksi. Jo melko pienikin annos suolan sisältämää natriumkloridia on myrkyllistä niin ihmisille, varsinkin lapsille, kuin eläimille.

R E S E P T I   1

Vitivalkoinen massa syntyy vehnäjauhojen sijasta peruna- tai maissijauhoilla. Perunajauho tekee myös sileämmän pinnan.

Taikataikinan ainekset ja valmistusohjeet

Vehnäjauhoja 6 dl ja suolaa 3 dl (estää homehtumisen). Sekoita jauhot ja suola.

Lisää vettä 3 dl ja ruokaöljyä 2 rkl.
Lisää lintarvikeväriä muutama tippa tai vesiväriä, jos haluat. Vaivaa kiinteäksi massaksi.

Lisää hiukan jauhoja liian tahmeaan taikinaan tai helposti murenevaan massaan hieman vettä.

Jätä taikina kelmulla peitettyyn kulhoon noin tunniksi, jonka jälkeen se on valmista muotoiltavaksi. 

Leivontavälineet ja keramiikkasaven muotoilun työkalut käyvät ihmetaikinallekin. Puiden lehdillä tai kankailla voi painaa kuvioita massaan.

Kovettaminen tapahtuu joko hitaasti huoneenlämmössä (kuten litteillä koristeilla) tai huomattavasti nopeammin uunissa. Uunilämmityksessä piilee halkeilu- tai pullistumisvaaroja, mutta lopputulos on onnistuessaan hieman kestävämpi kuin muutaman päivän kuivatus huoneenlämmössä. Pienempi kuumuus pidemmällä paistoajalla sallii paremmin tarkkailemisen kuin äkkikuumennus kuten leipomisessa.

Halutessasi voit voidella työt työsi munanvalkuaisella tai suihkutettavalla askartelulakalla ennen paistamista. Noin 125 °C asteisessa uunissa pienet ja keskikokoiset hahmot kuivuvat noin tunnissa, isommat voivat vaatia hiukan pidempää aikaa. 

RESEPTI 2

Laita 1 dl maissitärkkelystä, 2 dl soodaa ja 1,25 dl vettä kattilaan sekoittaen niitä miedolla lämmöllä, kunnes massa kiinteytyy. Siirrä kulhoon kostean liian alle jäähtymään.

RESEPTI 3

Alunaa sisältävissä resepteissä apteekista saatava aluna helpottaa värien kiinnittymistä, mutta siihen sisältyy myrkytysvaara.

Massan kovettuminen ennen viimeistelyä ja säilyvyys

Anna massan massan kovettua kunnolla ennen viimeistelyä. Paistetun esineen maalaamiseen käyvät vesi- tai akryylivärit tai sen voi lakata. Kovettuneita taikinakappaleita voi liittää yhteen Eri Keeperillä. 

Tiiviin muovikelmun alla ihmetaikina säilyy jääkaapissa 1-2 viikkoa ja huoneenlämmössäkin vielä seuraavan päivän. Kuivuneen seoksen voi käyttää uudelleen lisäämällä siihen vettä.


Raportoi (puuttuva video jne.)

UUTISMAAILMA

Banner

Me käytämme evästeitä
Vierailemalla sivustollamme hyväksyt evästeiden käytön varmistaaksesi parhaan käyttökokemuksen ja tietoturvan.