Pohjaan eri asentoihin jäävät munat voi turvallisesti käyttää.
Sen sijaan kaikki pintaan kellumaan nousevat ovat jo pilaantuneita. Pilaantuneessa kananmunassa mikrobien lisääntyminen johtaa mätänemiskaasujen muodostumiseen. Muna muuttuu vettä kevyemmäksi, jolloin se nousee kellumaan. Sama ilmiö tapahtuu hukkuneen ruumiin noustessa pintaan. Kannamme jo eläessämme bakteereita, jotka mädättävät ruumiin.
Kypsä vai raaka-taikatemppu
Kypsä kananmuna pyörii vinhasti ja jo kevyestä kosketuksesta se pysähtyy. Raaka muna huojuu holtittomasti ja kosketettaessa se jatkaa liikettään. Tietämällä nämä erot voi tehdä taikatempun arvaamalla kumpi on kyseessä.
Kananmunan iällä ja lämpötilalla on merkitystä
Kaikenikäiset kananmunat käyvät keittämiseen ja paistamiseen.
Vajaan 1-2 viikon ikäisestä munista kuoret irtoavat helpoimmin ja ne soveltuvat parhaiten vaahtoihin tai kohokkaisiin. Tuoreiden vaahto on pysyvämpää kuin vanhempien munien. Lisäksi tuore muna hyytyy nopeammin ja paremmin valmistettaessa upotettuja munia tai hyydykkeitä.
Huoneenlämpöisistä raaka-aineista saa parhaan pullataikinan. Siksi kananmunat kannattaa ottaa huoneenlämpöön jo tunteja ennen niiden käyttöä esimerkisi edellisenä iltana. Jos tämä on unohtunut, kananmunia voi lämmittää varovasti n. 10 minuuttia hieman kädenlämpöä lämpimämmässä vesihauteessa.
Kananmunat voivat säilyä Parasta ennen-päiväyksen jälkeen jopa kuukausia
Kananmunat kestävät parhaiten tasaisessa 12-15 °C asteessa jääkaapin perällä ja pahvikennossa terävä pää alaspäin. Jääkaapin oven munateline sopii keitettyjen kananmunien säilytykseen, mutta ei raaoille munille, koska ovea avattaessa hölskyminen vahingoittaa niiden rakennetta.
Kommenttien RSS-syöte Kommentit